Nieuws

Wedstrijdverslag NK gravel

Zaterdag werd in het pittoreske Epe voor de allereerste keer het Nederlands Kampioenschap Gravel georganiseerd, en natuurlijk moesten daar Domrenners bij zijn. De mannenploeg bestond uit Mart van Esterik en Hugo Heijer, en de vrouwenploeg uit Isa Pieterse, Madelief Kok en Ilona van Ginneken. Ook oud-Domrenners Lex, Menno, Ossip en Ewout namen deel aan de wedstrijd. Een nadeel: de heren begonnen al om half 10. De renners stapten om 7 uur ‘s ochtends voor het IBB bij ondergetekende in de Domrenner auto. Rond zonsopgang kwamen de Domrenners aan in het mistige, kletsnatte boerenland rondom Epe. Het parcours bestond uit een omloop van 7,5 km, waarvan 70% onverhard met veel bochtenwerk. Tot ergernis van de renners, maar niet van de fotograaf, bleek dat de regen van vannacht een deel van het parcours had omgetoverd tot een kletsnatte modderstrook. De rest van de omloop ging door weilanden en over strak gravel.

Om half 10 klonk het startschot voor de 120km die de heren moesten afleggen. Direct werd de wedstrijd gedomineerd door de renners van VolkerWessels. Gelukkig mochten de gedubbelde renners nog doorfietsen tot 5 ronden voor de finish. Helaas begon de wedstrijd slecht voor beide Domrenners. Hugo deed zijn beste Johnny Hoogerland-impressie en belandde bij een val in het prikkeldraad, Mart verloor in de eerste ronde al zijn enige bidon, en na een tweede val bleef Hugo’s moraal helaas ook achter in het grind. Gelukkig was de hoofdredacteur van een bekend wielermagazine vriendelijk genoeg zijn bidon aan Mart te doneren. Bijna werd een beginnende carrière als soigneur van ondergetekende geruïneerd door Tante Gerda uit Dijkhuizen (echte naam bekend bij de redactie), die plots met haar weekendboodschappen tussen Mart en de desbetreffende bidon het parcours kwam opgefietst.

Tot teleurstelling van de voorgenoemde hoofdredacteur stapte Mart helaas enkele rondes voor de finish ook af. Terwijl de renners van VolkerWessels alle amateurs van het parcours af reden, werd aan de andere kant van de barrières met behulp van een kratje pils een alliantie gesmeed tussen De Domrenner en WTOS.

Om half twee begonnen de dames aan een rit van 70 km. De wedstrijd bij de dames bevatte in tegenstelling tot die van de heren wel professionele wedstrijdrijders. Niet geïntimideerd door bekende namen als Demi Vollering, Floortje Mackaaij, Lorena Wiebes en Puck Moonen verschenen Madelief, Ilona en Isa namens De Domrenner aan de start. Na het startschot kwam Isa goed mee in het peloton met de profs, en ook Madelief en Ilona bleven lang in de achtervolgende groep. Gelukkig werd voor de dames het parcours verbreed en konden ze om de modderstrook heen rijden. Tot genoegen van de fotograven was de zon gaan schijnen over het parcours en kwamen de herfstkleuren tot leven. Het kopwerk van de DR dames leverde veel prachtige foto’s op. Rondom het parcours werd de moraal van de rensters goed hoog gehouden door het enthousiasme van de heren van de DR-WTOS alliantie.

Uiteindelijk wisten Madelief en Ilona het heel knap tot enkele rondjes voor de finish vol te houden. Na de voorspelde ontsnapping van de bekende profs bleef Isa in de achtervolgende groep en wist ze uiteindelijk in de massasprint de 9e plek te veroveren. Een ongelooflijk knappe prestatie tussen alle beroepsrenners, aangezien ze de hoogst geplaatste renner in studenten-kloffie was.

De huldiging van de dames werd groots gevierd door de DR-WTOS alliantie / Demi Vollering Fanclub, waarin o.a. luidkeels werd meegezongen met het Wilhelmus, tot groot genoegen van de Nederlands Kampioene zelf. Na een zeer geslaagde dag reden de Domrenners weer richting huis. Want zeg nou zelf, met gravel rijden gaat het toch niet enkel om de resultaten, maar ook om de ervaring?

Foto's en tekst door Martijn van Isselt

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen