Verslagen

Voorbeschouwing licentiehouders - seizoen 2019

Voorbeschouwing seizoen 2019

Door: Stijn Bongertman

 

Een groot wielerkenner hoef je niet te zijn voor de volgende voorspelling: seizoen 2019 wordt het jaar van de Sportklasse. Nog geen vijf jaar geleden reed vrijwel iedere wedstrijdrenner bij de amateurs. Komend seizoen heeft twee-derde van de ploeg een Sportklasselicentie. Bovendien gaat kwantiteit hier hand in hand met klasse. Een beetje Sportklasserenner heeft tegenwoordig drie vermogensmeters, maakt duurritjes van minstens vijf uur en weet alles over ‘gepolariseerd trainen’. Derhalve is de Sportklasse omgedoopt tot de nieuwe Eliteploeg van de Domrenner.

Met een goede winter achter de rug kan Ossip elke koers op het vlakke winnen. Bovendien kan hij zijn sprinttrein vullen met drie ervaren rotten: zowel Robo als Bas bezitten een enorme motor, en Peter heeft 40-secondenvermogens die profwaardig zijn. Wel moet Ossip het dit jaar zonder koers in zijn geliefde Wilhelminapark stellen: de Ronde van Utrecht kent een nieuwe locatie.

Gelukkig voor Jasper blijft de locatie van de Ronde van Middelstum precies hetzelfde. Met meesterknecht Jorn aan zijn zijde hoopt hij deze thuiswedstrijd op zijn toch al indrukwekkende palmares te mogen bijschrijven. Voorgaande jaren was hij al eens heel dichtbij. Het noodlot sloeg echter toe, en een technisch defect in het oortje van Jorn gooide roet in het eten. In 2019 is dit duo gebrand op revanche.

In de categorie “brommers met banen” hebben we dit jaar Pieter en Stefan, beiden op hun Canyon Aeroad. Vorig jaar zag de voorleeskampioen Pieter net niet winnen in Chaam. Bram Mens sprintte hem helaas in de laatste meters voorbij. Stefan toonde al vroeg in vorm te zijn door een MNC te winnen. Ik hoop dat beide heren inzien dat wielrennen vele malen belangrijker is dan het najagen van carrières.  

De drie “dark horses” Chiel, Freek en Niek hebben samen inmiddels een behoorlijke lading ervaring. Een sporadisch DNF’je blijft weliswaar onvermijdelijk, maar ik verwacht dat alledrie de heren hun meeste koersen uitrijden. Tot slot volmaken sfeermakers “Tommeke” en #ProNekkers de ploeg. Voor een luisterend oor of een hoognodig avondje borrelen kun je immers altijd bij Tom terecht. En niemand weet zo goed dat online imago je kan maken of breken als Nekkers. Zelfs als hun sportieve prestaties uitblijven, zijn ze onmisbaar voor de ploeg.

Als Sportklasse de nieuwe Elite is, is rijden bij de Amateurs het nieuwe roken. Slechts vier Domrenners vullen dit seizoen de amateurequipe. Waar een deel van de ploeg van vorig jaar zwichtte voor de biefstukmiljoenen van de vleesbaron uit Bunnik, koos een ander deel voor de ovenkroketten van Sportklassemama Ossip. Wel kwam er versterking vanuit WV Eemland: Daan Drogtrop maakte als enige dit jaar de overstap naar de Amateurs. Onze voorzitter versloeg hem onlangs in een potje halfwielen op de Lekdijk, een overwinning waarover hij nog steeds niet is uitgepraat. Toch verwacht ik dat Daan voor april zijn vorm weer gevonden heeft.

Wie al wel vroeg in vorm bleek was de in België wonende Ewout. In december stootte hij Robert van de troon als onbetwiste crosskoning. Tijdens de Belgische koersen Arden Challenge en Ronde van Haspengouw zou hij wel eens de rol van kopman kunnen opeisen, nu de voorleeskampioen en de kleine h vertrokken zijn. Wie hun leemte ook hoopt op te vullen, ben ikzelf. Vorig jaar bracht enkele mooie ereplaatsen met zich mee voor jullie wedcom. Maar ereplaatsen tellen niet, dus hoop ik dit jaar minstens één koers te winnen.

Last but not least vult Jannes de amateurploeg. Vorig jaar was hij heel druk met zijn scriptie en rol als wedstrijdcommissaris. Met meer tijd moet een kopgroep zeker lukken. Bovendien heeft hij onlangs zijn eerste blokjes op de dijk voltooid.

Tot slot hebben we dit jaar een vrouwenploeg van drie rensters. Wel rijden ze allemaal in een andere klasse. Belle reed ook vorig jaar al rond op het allerhoogste niveau. Daar won ze zelfs een koers, de Limburg Volta Classic. Zou in 2019 een WK-selectie in het verschiet liggen? Hopelijk trekt ze dan haar Domrennersokken aan.

Bij de beloftes hebben we dit jaar de jonge Isa. In korte tijd wist ze al zowel op de weg als in het veld clubkampioen te worden. Malou rijdt inmiddels al jaren in het blauw-geel. Op het ijs waren er afgelopen jaar mooie prestaties. Op het asfalt ook?

Al met al kijk ik uit naar een mooi wielerseizoen. De kalender staat vol met prachtige koersen: klimklassiekers, waaieromlopen, apencriteriums, voor iedereen wat wils. Bovendien beschikken we over een fantastische ploeg. Ik heb er zin in!


De biercantus door de ogen van Ilse
31mrt

De biercantus door de ogen van Ilse

De biercantus door de ogen van Ilse Door: Ilse van Bergen Inmiddels zit ik in mijn zesde (en hopelijk laatste) studiejaar en had ik al...

Kop over kop, goed maar niet top
17okt

Kop over kop, goed maar niet top

Kop over kop, goed maar niet top Door: Elias de Bruijne Het rijden van een ploegentijdrit luistert zeer nauw, het is in feite heel...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen