Wedstrijden

Wedstrijden rijden bij De Domrenner

Wedstrijden rijden kan bij De Domrenner in verschillende klassen. Van De Domrenners rijden er heren met een Amateur- of Sportklasse-licentie. Bij de dames worden wedstrijden in de niet-licentiehouders categorie gereden. Vaak wordt geprobeerd samen in koersen van start te gaan. Dit maakt de groep hechter, is gezelliger en zorgt voor een goede sfeer. Daarom is dit jaar ook het rijden met een Amateur-licentie gestimuleerd. Het enige verschil tussen Amateurs en Sportklasse-wedstrijden is de duur van de wedstrijden. 

Heren
De meeste heren rijden wedstrijden onder een Amateurs- of Sportklasse-licentie. Er worden tijdritten, criteriums en klassiekers gereden. Tijdritten en criteriums worden voornamelijk bij de KNWU gereden. Hier wordt per klasse apart gestreden. De meeste klassiekers worden gereden bij de zogenoemde 'wilde bonden' in Brabant en Zeeland. Hier mogen de Amateurs en Sportklasse vrijwel altijd samen rijden.

  • Tijdrit: Dit is een individuele wedstrijd over een bepaalde afstand. Een korte tijdrit aan het begin van een meerdaagse wielerwedstrijd noemt men een proloog. Er zijn ook ploegentijdritten, zodat je met alle renners uit 1 team of vereniging een ‘treintje’ vormt en zo samen voor de snelste tijd gaat.
  • Criterium: Dit is een wedstrijd op een afgesloten parcours, in de volksmond wordt dit ook wel het ‘rondje rond de kerk’ genoemd. Aan een criterium doen vaak 50 – 100 renners mee, een grote groep renners noemt men een peloton. Op het amateur niveau zijn de meeste wedstrijden criteriums.
  • Klassieker: Dit is wedstrijd van stad-tot-stad en heeft soms een verschillende start- en finishplaats. De Amstel Gold Race is zo’n bekende Nederlandse klassieker. Bij een klassieker zie je vaak dat achter het peloton een lange rij volgwagens rijdt, hierin zitten de ploegleiders en mecaniciens.

Dames
Voor de dames is het mogelijk een Amateurslicentie of een Basislicentie te nemen. Een Amateurslicentie komt qua kosten, mogelijkheden en uitvoering overeen met de heren Amateurs-licenties.
Ook een Vrouwen basislicentie komt overeen met een basislicentie bij de heren. Dit is dus met name handig voor trainingswedstrijden op de Nedereindse Berg, de competitie van vrouwenwielrennen en Studentencups

Studentencups
Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt met wedstrijden rijden, kun je het een keertje uitproberen. Zie voor meer informatie 

Donateurs 
Voor Donateurs is het ook mogelijk een licentie aan te vragen. Zij zullen echter niet in aanmerking komen voor vergoedingen. Verder is alle op deze pagina genoemde informatie relevant.

Kosten

Een Amateurs of Sportklasse-licentie kost €64,- per jaar exclusief Chip. Een Mylaps chip is namelijk verplicht bij het wedstrijdwielrennen. Een chip kun je aanschaffen voor 1, 3 of 5 jaar. Kijk op mylaps.com voor de actuele prijzen van de chips. Voor wedstrijdwielrennen heb je de Prochip Flex nodig.        

Als je voor het eerst een licentie neemt, moet je ook een sportmedische keuring ondergaan (t.w.v. €105, via verschillende sportartsen, de meeste zorgverzekeringen vergoeden een sportmedische keuring). 

Vergoedingen

Dit jaar is het kledingvergoeding systeem verdwenen, hiervoor is nu een algemeen vergoedingen pot opgesteld. De verdeling van deze pot is vooraf uitgerekend door de wedstrijdcommissie. Vanaf nu is het vooraf bekend hoe veel en voor welke wedstrijden je een vergoeding krijgt. Het programma is inmiddels bekend, naar de preciese invulling van de vergoedingen wordt op dit moment gekeken.

Vragen en/of opmerkingen
Als het je wat lijkt om wedstrijden te rijden, vragen hebt of gewoon twijfelt, neem gerust contact met me op. Daar ben ik immers voor! Liever een vraag te veel, dan balen achteraf. De wedstrijdcommissaris.

Onze sponsoren