Wedstrijden

Wedstrijden rijden bij De Domrenner

Wedstrijden rijden kan bij De Domrenner in verschillende klassen. Van De Domrenners rijden er heren met een Amateur- of Sportklasselicentie. Bij de dames worden wedstrijden in de niet-licentiehouderscategorie gereden. Vaak wordt geprobeerd samen in koersen van start te gaan. Dit maakt de groep hechter, is gezelliger en zorgt voor een goede sfeer. Daarom is dit jaar ook het rijden met een Amateur-licentie gestimuleerd. Het enige verschil tussen Amateur- en Sportklassewedstrijden is de duur van de wedstrijden. 

Heren
De meeste heren rijden wedstrijden onder een Amateur- of Sportklasselicentie. Er worden tijdritten, criteriums en klassiekers gereden. Tijdritten en criteriums worden voornamelijk bij de KNWU gereden. Hier wordt per klasse apart gestreden. De meeste klassiekers worden gereden bij de zogenoemde 'wilde bonden' in Brabant en Zeeland. Hier mogen de Amateurs en Sportklasse vrijwel altijd samen rijden.

  • Tijdrit: Dit is een individuele wedstrijd over een bepaalde afstand. Een korte tijdrit aan het begin van een meerdaagse wielerwedstrijd noemt men een proloog. Er zijn ook ploegentijdritten, zodat je met alle renners uit 1 team of vereniging een ‘treintje’ vormt en zo samen voor de snelste tijd gaat.
  • Criterium: Dit is een wedstrijd op een afgesloten parcours, in de volksmond wordt dit ook wel het ‘rondje rond de kerk’ genoemd. Aan een criterium doen vaak 50 – 100 renners mee, een grote groep renners noemt men een peloton. Op het amateur niveau zijn de meeste wedstrijden criteriums.
  • Klassieker: Dit is wedstrijd van stad-tot-stad en heeft soms een verschillende start- en finishplaats. De Amstel Gold Race is zo’n bekende Nederlandse klassieker. Bij een klassieker zie je vaak dat achter het peloton een lange rij volgwagens rijdt, hierin zitten de ploegleiders en mecaniciens.

Dames
Voor de dames is het mogelijk een Amateurlicentie of een Basislicentie te nemen. Een Amateurlicentie komt qua kosten, mogelijkheden en uitvoering overeen met de Amateurlicentie bij de heren.
Ook een Vrouwen-basislicentie komt overeen met een basislicentie bij de heren. Dit is dus met name handig voor trainingswedstrijden op de Nedereindse Berg, de competitie van vrouwenwielrennen en Studentencups

Studentencups
Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt met wedstrijden rijden, kun je het een keertje uitproberen. Zie voor meer informatie 

Donateurs 
Voor Donateurs is het ook mogelijk een licentie aan te vragen. Zij zullen echter niet in aanmerking komen voor vergoedingen. Verder is alle op deze pagina genoemde informatie relevant.

Kosten

Een Amateur- of Sportklasselicentie kost respectievelijk €104,-   €90,- per jaar exclusief Chip. Een Mylapschip is namelijk verplicht bij het wedstrijdwielrennen. Een chip kun je aanschaffen voor 1, 3 of 5 jaar. Kijk op mylaps.com voor de actuele prijzen van de chips. Voor wedstrijdwielrennen heb je de Prochip Flex nodig.        

Sinds 2017 is het ondergaan van een medische keuring niet meer door de KNWU verplicht gesteld. Niettemin raden wij leden aan zich te laten keuren door een sportarts. In veel gevallen wordt dit door je ziektekostenverzekering vergoed.

Vergoedingen

Voor wedstrijden die op de wedstrijdkalender staan komen renners in aanmerking voor wedstrijdvergoeding. Van zowel het inschrijfgeld als de reiskosten wordt een deel door De Domrenner betaald. Wel dient men dan in het meest recente clubtenue te rijden.

Vragen en/of opmerkingen
Als het je wat lijkt om wedstrijden te rijden, vragen hebt of gewoon twijfelt, neem gerust contact met me op. Daar ben ik immers voor! Liever een vraag te veel, dan balen achteraf. De wedstrijdcommissaris.