Wielrennen

Wedstrijden rijden bij De Domrenner

Wedstrijden rijden kan bij De Domrenner op verschillende niveaus. Van De Domrenners rijden er dames en heren met een Amateur- of Sportklasselicentie. Aan het begin van het jaar wordt er een wedstrijdkalender opgesteld en op basis hiervan wordt er geprobeerd samen naar de koers te gaan.  

Heren
De meeste heren rijden wedstrijden onder een Amateur- of Sportklasselicentie. Er worden tijdritten, criteriums en klassiekers gereden. Tijdritten en criteriums worden voornamelijk bij de KNWU gereden. Hier wordt per klasse apart gestreden. De meeste klassiekers worden gereden bij de zogenoemde 'wilde bonden' in Brabant en Zeeland. Hier mogen de Amateurs en Sportklasse vrijwel altijd samen rijden.

  • Tijdrit: Dit is een individuele wedstrijd over een bepaalde afstand. Een korte tijdrit aan het begin van een meerdaagse wielerwedstrijd noemt men een proloog. Er zijn ook ploegentijdritten, zodat je met alle renners uit 1 team of vereniging een ‘treintje’ vormt en zo samen voor de snelste tijd gaat.
  • Criterium: Dit is een wedstrijd op een afgesloten parcours, in de volksmond wordt dit ook wel het ‘rondje rond de kerk’ genoemd. Aan een criterium doen vaak 50 – 100 renners mee, een grote groep renners noemt men een peloton. Op het amateur niveau zijn de meeste wedstrijden criteriums.
  • Klassieker: Dit is wedstrijd van stad-tot-stad en heeft soms een verschillende start- en finishplaats. De Amstel Gold Race is zo’n bekende Nederlandse klassieker. Bij een klassieker zie je vaak dat achter het peloton een lange rij volgwagens rijdt, hierin zitten de ploegleiders en mecaniciens.
  • Meerdaagse: Er wordt ieder jaar gepoogd één of twee meerdaagse wedstrijden te rijden met de ploeg. Dit zijn vaak wedstrijden in België zoals de Arden Challenge halverwege april en de Ronde van Haspengouw in mei.

Dames
Voor de dames is het mogelijk een Amateurlicentie of een Basislicentie te nemen. Een Amateurlicentie komt qua kosten, mogelijkheden en uitvoering overeen met de Amateurlicentie bij de heren.
Ook een Vrouwen-basislicentie komt overeen met een basislicentie bij de heren. Dit is dus met name handig voor trainingswedstrijden op de Nedereindse Berg, de competitie van vrouwenwielrennen en Studentencups

Studentencups
Ook als je nog niet zoveel ervaring hebt met wedstrijden rijden, kun je het een keertje uitproberen. Zie voor meer informatie 

Donateurs 
Voor Donateurs is het ook mogelijk een licentie aan te vragen. Zij zullen echter niet in aanmerking komen voor vergoedingen. Verder is alle op deze pagina genoemde informatie relevant.

Kosten

Een Amateur- of Sportklasselicentie kost respectievelijk €106,- en €92,- per jaar exclusief Chip. Een Mylapschip is namelijk verplicht bij het wedstrijdwielrennen. Een chip kun je aanschaffen voor 1, 3 of 5 jaar. Kijk op mylaps.com voor de actuele prijzen van de chips. Voor wedstrijdwielrennen heb je de Prochip Flex nodig.        

Voordat je wedstrijden wil gaan rijden raden wij aan een sportkeuring te laten uitvoeren door een sportarts. Dit wordt vaak vergoed door de zorgverzekering.

Vergoedingen

Voor wedstrijden die op de wedstrijdkalender staan komen renners in aanmerking voor wedstrijdvergoeding. Van zowel het inschrijfgeld als de reiskosten wordt een deel door De Domrenner betaald. Wel dient men dan in het meest recente clubtenue te rijden.

Vragen en/of opmerkingen

Als je nog vragen hebt over het rijden van wedstrijden, laat het me weten via de app of via de mail!

De wedstrijdcommissaris.