Welke banden moet ik kiezen?

Welke banden moet ik kiezen?

Veldrijden

Binnen het veldrijden zijn verschillende bandenleveranciers, denk aan Dugast en Challenge. In het profpeloton rijden de meesten op Dugast banden. De keuze van het bandenprofiel is erg belangrijk. Heb je een band met te weinig profiel en ga je op een glad parcours rijden, dan kun je ervan uitgaan dat je het hele parcours zal glijden. Omdat er zo ontzettend veel keuze is, hebben wij ervoor gekozen de banden van de twee bekendste bandenmerken hier op te sommen.

  • Typhoon/Grifo
  • Dune/Pipistrello
  • Chicane/Pipisquallo
  • Baby Limus/Small Bird
  • Limus/Rhino


Typhoon banden zijn de meest allround banden die er zijn. Je kunt deze op alle ondergronden gebruiken. De Typhoon band is perfect voor wanneer je niet weet welke soort ondergrond je tegen gaat komen.

De Grifo van Challenge heeft ditzelfde effect.


Wil je voornamelijk op harde ondergronden of door zandstroken rijden? Dan is de Challenge van Dune de perfecte band voor jou. Op de Dune zit niet veel profiel, maar dit heb je op dat soort ondergronden dan ook niet nodig.

De Pipistrello van Dugast heeft ditzelfde effect.


Is de ondergrond nog steeds hard, maar ook een beetje nattig (als het bijvoorbeeld geregend heeft), dan is de Chicane van Challenge of de Pipisquallo van Dugast een betere optie. Deze band heeft iets meer profiel, waardoor je meer grip zult hebben.


Rijd je volledig in de modder? Dan kun je kiezen voor een Limus/Rhino of een Baby Limus/Small Bird. De (Baby)Limus is van Challenge, De Rhino en de Small Bird van Dugast. Is er hele heftige modder zoals meestal het geval is bij de cross in Namen, dan is de Rhino/Limus de beste optie, is er modder, maar niet zo extreem veel, dan is de Baby Limus/Small Bird een betere optie.


Bandenbreedte

Er zijn drie verschillende maten: 30 mm, 32 mm of 34 mm. Hoe breder de band, hoe comfortabeler je rijdt. Het nadeel van een bredere band is wel meer weerstand op het asfalt. Wil je dus voornamelijk gravellen, dan is een dunne band aan te raden. Rijdt je alleen maar offroad, dan kun je beter een dikkere band kiezen.


Mountainbiken

Bij het mountainbiken zijn er weer hele andere soort banden nodig. Daarom staat hieronder een handig schema om te kiezen welke banden je nodig hebt.

Voorband

Achterband

Ondergrond

Voordelen van deze combinatie

Schwalbe Racing Ray

Schwalbe Racing Ralph

Een veelzijdige banden combinatie waarmee je zowel op een droge als natte bosgrond uit de voeten kunt.

De door Schwalbe speciaal ontworpen combinatie voor Cross country (XC) mountainbiken. Het agressieve profiel van de voorband zorgt voor perfect stuurgedrag. En de supersnelle maar oersterke achterband zorgt voor snelheid met behoud van grip.


Maxxis Ardent


Maxxis Ikon

Een veelzijdige banden combinatie waarmee je zowel op een droge als natte bosgrond uit de voeten kunt.

Fijne combinatie van grip en een lage rolweerstand. Echt een ideale allround combinatie. De Ardent geeft goede grip en de Ikon heeft goede clearance en houdt eventuele modder niet vast.

Schwalbe Nobby Nic

Schwalbe Rocket Ron

Ultieme banden combinatie voor natte omstandigheden

Wanneer de ondergrond ruwer of gladder wordt, heb je ook meer grip nodig. Het Rocket Ron profiel achter is open van aard en neemt niet te veel modder mee. De Nobby NIc voor bijt zich vast in alles wat hij tegenkomt. Zo heb je meer dan voldoende grip en duik je ook op natte dagen met vertrouwen een bocht in!

Schwalbe Rocket Ron

Schwalbe Thunder Burt

Een snelle banden combinatie voor op een droge bosgrond

De Schwalbe Thunder Burt is sneller dan snel. De noppen op het loopvlak zijn laag en dicht op elkaar geplaatst voor ultieme snelheid. Combineer je deze band met een Rocket Ron voor dan krijg je voldoende grip met het open noppenprofiel. Dit is de ultieme banden combinatie voor de snelheidsduivel in de droge zomermaanden.

Continental Cross King

Continental Race King

Een snelle banden combinatie voor op een droge bosgrond

Zeer snelle combinatie van Continental. De Cross King heeft een vrij open profiel waardoor de voorband niet snel volloopt met modder en zijn grip houdt. De Race King rolt enorm snel maar in natte omstandigheden zit de band sneller aan zijn limiet. Daarom is deze banden combinatie ideaal voor de droge zomermaanden

Schwalbe Magic Mary

Schwalbe Hans Dampf

Geschikte banden combinatie voor een modderige en rotsige ondergrond

Een mooie combinatie tussen twee banden met zichtbare verschillen. De Hans Dampf zorgt door zijn design voor veel controle met remmen. De hoge zij-nop geeft controle in de bocht. Mary voorop is juist wat opener van aard, dit zorgt voor een consistente hoeveelheid grip in de bochten. Of het nou nat of droog is, de zij-nop van deze band sleurt je er wel doorheen.

Michelin Wild Enduro Front Magi-X

Michelin Wild Enduro Rear Gum-X

Geschikte banden combinatie voor een modderige en rotsige ondergrond

Een echte enduro combi van Michelin die zeer populair is onder professionele enduro rijders. De specifieke achterband heeft kleine noppen voor een lage rolweerstand en voldoende grip met remmen. De voorband is grover van aard en bijt zich vast in de bochten. Zo gaat je fiets zelfs op de meest technische trails waar jij wilt!


(Mantel, 2020)